Mondhatni, hogy már valóban nyakunkon a karácsony, ezért nekem is nagyon fontos, hogy az átlagosnál több időt töltsek a családommal, illetve el kezdjem az előkészületeket az ünnepi időszakra, ezért ezzel a recepttel szeretném zárni a 2020-as évi receptjeimet, de januártól természetesen ismét heti rendszerességgel fogok jelentkezni az újabb receptjeimmel. Erről a receptről úgy gondolom, hogy méltón koronázom meg vele a 2020-as tevékenységemet, hiszen annyira jól sikerült, ami minden képzeletemet felülmúlja. A töltelékek isteni szaftossága és az omlós tészta valós omlóssága valamint a sütemény egészének elképesztően arányos ízvilága tényleg zseniálisra sikeredett.
A recept 28-29db pozsonyi kifli elkészítésére szól
További infók, receptek a weboldalamon:
https://gaborahazipek.hu/
és a Facebook oldalamon:
https://www.facebook.com/gaborahazipekhivatalos
A tészta receptje:
BL55 Finomliszt: 700g
Friss élesztő: 16g, vagy szárított élesztő: 5g
Porcukor: 85g
Só: 6g
Tojássárga: 4db (70g)
Vaj/Margarin: 310g
Tej: 180ml
1,5 db közepes méretű narancsnak a héja
Mákos töltelék recept:
Darált mák: 145g
Tej: 130ml
Cukor: 105g
Mazsola: 70g
Citromhéj: 1db citrom reszelt héja
Citromlé: kevés, ízlés szerint
Sütő rum: kevés, a mazsola beáztatásához
Diós töltelék recept:
Darált dióbél: 155g
Víz: 95ml
Cukor: 115g
Mazsola: 70g
Citromhéj: 1db citrom reszelt héja
Sütő rum: kevés, a mazsola beáztatásához
Az elkészítés menete:
1. A mazsolát áztassuk be rumba a munka megkezdése előtt 1 nappal, de fontos, hogy mielőtt a töltelékbe keverjük, a rumot szűrjük le róla
2. A tészta képzés száraz összetevőinek elmorzsolása a vajjal/margarinnal
3. A tészta készre dagasztása a nedves összetevők hozzáadásával (az élesztőt érdemes a hideg tejben keveréssel feloldani először)
4. A tészta hideg pihentetése (hűtőszekrény) 1,5 órán át
5. Tészta osztása: 28-29 x 50g, gömybölyítésük, nyújtásuk, töltésük, kiflik formázása, lemezre helyezésük mákosak esetén ácskapocs formában, diósak esetén patkó alakban.
6. Tojássárgával való átkenésük (kb. 2 tojás sárgája szükséges)
7. Hideg szárítás (hűtőszekrényben kb. 30 perc)
8. Tojásfehérjével való átkenésük
9. Hideg szárítás (hűtőszekrényben kb. 30 perc)
10. Sütés: 180C°-ra előmelegített száraz légterű sütőben 20-25 perc