Bolognai ragu eredeti olasz recept alapján

Hozzávalók:

15 dkg szeletelt pancetta
50 dkg darálthús
1 kisebb fej vöröshagyma
1 rúd szárzeller
1 kisebb sárgarépa
1/2 pohár száraz vörösbor
1 pohár zsíros tej
olívaolaj
1 ek vaj
kb 70 dkg passzírozott paradicsom
só, bors

Elkészítése:

A hagymát és a répát meghámozzuk, majd apróra vágjuk mindkettőt. A zellert megmossuk, majd azt is felkarikázzuk.

Egy nagyobb serpenyőben az olajat és a vajat felforrósítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, répát és a zellert, majd az egészet addig pirítjuk, amíg a répa a színét el nem veszíti.

Ekkor hozzáadjuk a pancettát és jól átpirítjuk. Mikor kissé összeesett a szalonna, akkor a húst is hozzáadjuk és fehéredésig pirítjuk.

Ezután felöntjük a borral és hagyjuk, hogy elpárologjon. Amikor már nem érződik az alkohol illata, akkor hozzáadjuk a tejet és elkezdjük főzni a ragut. Közben sózzuk és borsozzuk.

Felöntjük a ragut a paradicsommal és felforraljuk, majd alacsony lángon készre főzzük. Közben, ha szükséges, akkor még kevés vízzel vagy paradicsommal még felöntjük, ha nagyon sűrű lenne a ragu.

A kész ragut kifőtt tagliatelle tésztával és parmezánnal tálaljuk.

Vélemény, hozzászólás?