Ebben a videómban egy szuper sajtos zsemle receptet hoztam nektek, amelynek nem csak a tetejét díszíti a sajt, hanem belül is van benne jócskán, valamint a természetes úton előállított minőségjavító alapanyagoknak köszönhetően, igazán puha állagú végeredményt kapunk. A recept elkészítése az elnyújtott érési és kelesztési időkből adódóan kissé időigényes, de a munka igazán kevés vele, tehát ha van olyan nap, amit amúgy is otthon tervezünk tölteni, akkor érdemes kipróbálni a receptet.
Az előtészta összetétele:
BL55 Finomliszt: 130g
Friss élesztő: 2g, vagy szárított: 0,6g
Víz: 150ml
A TangZhong összetétele:
BL55 Finomliszt: 30g
Víz: 200ml
A főtészta összetétele:
Előtészta: teljes mennyiség
TangZhong: teljes mennyiség
BL55 Finomliszt: 440g
Friss élesztő: 10g, vagy szárított: 3g
Só: 15g
Cukor: 10g
Étolaj: 20g
Tej: 100ml
Reszelt sajt: 120g
Szükséges még kb. 130g reszelt sajt a zsemlék tetejére.
Az elkészítés menete:
1. A tészta dagasztást megelőző este, illetve az előtt 8-12 órával:
Az előtészta kikeverése langyos vizet használva, valamint TangZhong főzése a videón bemutatott módon. Ezeket lefedve hagyjuk szobahőmérsékleten állni az említett 8-12 órán át.
2. Főtészta dagasztása a tésztaképző alapanyagok felhasználásával, amik közül az olajat csak akkor adjuk hozzá, ha a többi összetevő dagasztásából már egy egyöntetű tészta állagot kaptunk.
3. Tészta érés: 45 perc
4. A tészta rövid rákeveréssel, rágyúrással való frissítése, a levegő kidolgozása.
5. Ismételt tészta érés: 45 perc
6. A tészta elosztása 12×90g súlyúra, majd az elosztott tésztadarabok gömbölyítése, sütőlemezre helyezésük, vízzel való átspriccelésük, valamint a reszelt sajt ráhelyezése a tetejükre.
7. Kelesztés: 80-100 perc (35C°-os környezetben 40-50 perc)
8. Sütés: 230C°-ra előmelegített, gőzzel telített légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 200C°-ra csökkenteni és a zsemléket 20-25 percen át sütni. A gőzképzés 12-13 perc sütés után megszüntetendő!