Gluténmentes Croissant recept – Gábor a Házi Pék

Ebben a videóban elhoztam nektek az első gluténmentes receptem és mivel szerettem volna valami olyasmivel előrukkolni, ami viszonylag ritkaság a gluténmentes világban, ezért leveles Croissantok készítését mutatom most be. Úgy gondolom, hogy gyönyörűek, szuper leveles szerkezetűek és nem utolsó sorban isteni finomak, amihez hozzátartozik, hogy a minőségi lisztkeverékeknek és a minőségi összetételnek köszönhetően nem érződik ki a gluténmentes termékekre jellemző mellékíz. Szeretettel ajánlom mindenkinek a recept kipróbálását.
Természetesen a továbbiakban még jelentkezem gluténmentes kenyér, zsemle és egyéb péksütemény receptekkel is.

A recept a németországi Val&Pri Gluten Free GmbH. lisztkeverékeivel készült, amit sajnos Magyarországon még nem lehet rendelni, de azon vagyunk, hogy ez minél hamarabb változzon.
A Val&Pri minőségi lisztkeverékei az alábbi országokba szállíthatók:
Németország, Ausztria, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Svédország.

A további szállítással kapcsolatos információk, árak…stb. a linkre kattintva elérhetők:
https://valandpri.de/versand/

A lisztek, lisztkeverékek innen rendelhetők:
https://valandpri.de/

A recepthez felhasznált lisztek:
– Pizza lisztkeverék:
https://valandpri.de/product-category/val-and-pri-fertig-mix-pizza/
– Zsemle lisztkeverék:
https://valandpri.de/product-category/val-and-pri-grund-mix-broetchen/

Amennyiben nincs lehetőség a lisztek beszerzésére a magyarországi forgalmazás megkezdéséig, addig érdemes kipróbálni a receptet más gyártók keverékeivel is, viszont ez esetben a tészta folyadék igénye lehet a receptben szereplőtől eltérő.

A tészta összetétele:
Val&Pri Grund-Mix Brötchen lisztkeverék: 200g
Val&Pri Fertig Fertig-Mix Pizza lisztkeverék: 200g
Élesztő: 10g
Cukor: 35g
Só: 4g
Vaj: 40g
Tojás: 1db
Vanília esszencia: 1/2 tk. (elhagyható)
Tej: 360ml (mérleggel mérve)

A húzózsiradék összetétele:
Vaj: 170g
Val&Pri Grund-Mix Brötchen lisztkeverék: 30g

Tojásos felületkezelés esetén szükséges 1db felvert tojás a kenéshez.

Az elkészítés menete:
1. Tészta dagasztása a tészta képző zsiradék (puha vaj) utólagos hozzáadásával.
2. A húzózsiradékhoz kiírt puha vaj és a liszt elkeverése.
3. A húzózsiradék és a tészta hűtőszekrénybe helyezése.
4. A tészta érése hűtőszekrényben 1,5-2 óra, viszont a húzózsiradékot 30-40 perc elteltével négyszögletes alakúra kell formálni, majd nyújtani kb, 2–3 mm vastagságúra, ezután újra hűtőszekrénybe helyezni, ahol minimum 1 órát, de akár hosszabb időt is hagyni kell dermedni.
5. A tészta nyújtása, a vajlap belecsomagolása, eggyüttes nyújtásuk, majd dupla hajtás ejtése.
7. Tészta pihentetése hűtőszekrényben: 15 perc
8. Ismételt nyújtás, melyet dupla hajtás követ.
9. Tészta pihentetése hűtőszekrényben: 15 perc
10. A tészta készre nyújtása, háromszög alakok kivágása, majd a croissantok megformázása, majd sütőlemezre helyezésük. A formázáskor akár tölthető keményebbre főzött pudinggal, csokoládéval…stb.
11. Pihentetés szobahőmérsékleten: 20 perc
12. Tojásos felületkezelés esetén át kell kenni őket felvert tojással.
12. Sütés: 220C°-ra előmelegített (tojásos felületkezelés esetén száraz, felületkezelés nélkül gőzzel telített légterű), alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd 20-25 percig sütni. Ennél a receptnél a kellő szín nem biztosítja a kellő átsütöttséget, ezért érdemes még pár perccel tovább sütni, mint a búzalisztes receptek esetében. Gőzös sütés esetén a gőzképzés 15 perc után megszüntetendő.

A videóban felhasznált zene forrása:
https://tunetank.com/tracks/713-rock-it/

Vélemény, hozzászólás?