Ínycsiklandozó szendvicskenyér recept Lila Fügétől

Hozzávalók 1 szögletes kenyérformához:

1 tojás
1,5 dl tej szobahőmérsékleten
0,5 dl langyos víz
35 dkg liszt
40 g cukor
5 g porélesztő
2 tk só
60 g vaj
vaj és tej a kenéshez

Elkészítés:

A tojást, a tejet, vizet, lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót robotgép keverőtáljába tesszük és a dagasztókarral összedolgozzuk. Amikor a tészta labdává összeáll, további 2-3 percig dolgoztatjuk a gépet, majd kis darabokban hozzáadjuk a vajat és ezzel együtt alaposan kidagasztjuk a tésztát (kb. 10 perc).

Letakarjuk és huzatmentes helyen 2 órát kelesztjük, kb. kétszeresére megkel ennyi idő alatt. A kelesztés után lisztezett deszkára borítjuk, 3 egyforma labdává formázzuk a tésztát, majd letakarjuk és 15 percig pihentetjük. Ezután minden adagból 25×15 cm-es téglalapot nyújtunk, amit hosszában kettéhajtunk, majd szorosan feltekerünk, így három hengert kapunk. Ezeket kivajazott, szögletes kenyérformába helyezzük, lazán egymás mellé – össze fognak dagadni. Letakarva 1 órát kelesztjük, amíg a tészta kiemelkedik a formából.

A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A kenyeret megkenjük tejjel és a sütőbe tesszük. Egyenletes aranybarnára sütjük 30-35 perc alatt. Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.

Vélemény, hozzászólás?