Kenyérsütés házilag – 1kg-os fehér kenyér recept – Élesztővel, ropogós héjjal, puha bélzettel

Köszönöm, hogy megnézted a videót. Ne felejts el feliratkozni és követni a csatorna Social oldalait, még több tartalomért!

Weboldal ► https://www.mrpisztacia.hu/
YouTube ► https://www.youtube.com/@mr.pisztacia
Facebook oldal ► https://www.facebook.com/mrpisztacia
Facebook receptes csoport ► https://www.facebook.com/groups/mrpisztacia
Instagram ► https://www.instagram.com/mrpisztacia
TikTok ► https://www.tiktok.com/@mrpisztacia

Recept

Hozzávalók:

– 670g kenyérliszt (BL-80)
– 420g víz (csaphideg)
– 42g olívaolaj
– 14g só / kb. 1,5 TK
– 25g friss élesztő

Készítési folyamat lépései:

– Egy keverőtálba beleöntjük a hideg vizet (nem hűtő hideg), olívaolajat, belemorzsoljuk a friss élesztőt
– Majd hozzáadjuk a lisztet és a sót
– Legalább 10-12 percig dagasztjuk, amíg szépen összeáll a tésztánk
– Ezt követően a tálban hagyva letakarjuk, nem csak konyharuhával, hanem nejlonnal is, de akár zacskóba is húzhatjuk a tálat, így nem fog kiszáradni, megbőrösödni a tészta felülete
– Addig pihentetjük, nem túl meleg helyen, míg lassan 2x-2,5x -es méretre nő kb. 1-1,5 óra
– Pihentetést követően kiborítjuk a tésztát egy felületre és megformázzuk
– Utána átrakjuk egy sütőpapírra a kenyerünket és letakarva 2x-es méretre kelesztjük (kb. 1 óra)
– Közben 220 fokra előmelegítjük a sütőt, benne azzal a felülettel amin, vagy amiben sütjük (tepsi, kő, vasedény stb.) és gőzösítjük a sütőteret
– Amennyiben pl. jénai, öntöttvas edényben sütjük fedővel, úgy abban az esetben nem kell külön gőzösíteni a sütőteret
– Amikor megkelt a duplájára, utána belisztezzük a tetejét és 2-3 helyen, 45 fokos szögben tartva egy éles kést, bevagdossuk kb. 2cm mélyen
– A felmelegedett sütőből kivesszük a forró pl. tepsit, edényt stb. és áthúzzuk/belarakjuk sütőpapírostól a bevagdosott kenyeret
– 20 percig sütjük gőzös térben (ha edényben sütjük, akkor ez azt jelenti, hogy fedővel)
– Majd 20 percet követően megszüntetjük a gőzösítést, kivesszük a vízzel teli edényt a sütő aljából (ha edényben sütöttük, akkor ez azt jelenti, hogy levesszük a fedőt) és további 40-50 percen keresztül sütjük, de már csak 190 fokon
– Fontos, hogy a kenyér a sütőben összesen legalább 1 óra – 1 óra 10 percet töltsön el, hiszen így tud megfelelően kiszáradni/megsülni a héja, amely által a hűlés közben szépen ki tud majd cserepesedni. Ha nem tölt elég időt a sütőben, vékony lesz a héja, nem fog eléggé kiszáradni, ezáltal nem fog kirepedezni. Értelem szerűen, ha ennyi idő alatt nagyon megsülne a kenyerünk, mert a sütőnk jobban süt, akkor vegyük lejjebb a sütő hőmérsékletét, tapasztaljuk ki a saját sütőnket. pl. 220/190 helyett első körben 210/180 stb. A kenyeret igyekezzünk minél lejjebb rakni a sütőben, főleg, ha fentről jobban égeti a kenyerünk tetejét.
– Miután megsült a kenyér, kirakjuk egy rácsra és megvárjuk, hogy kihűljön

Sütés:

– Sütő előmelegítése 220 fokra
– 20 perc / 220 fok / alsó-felső sütési mód, gőzös térben
– 40-50 perc / 190 fok / alsó-felső sütési mód, nem gőzös térben

Vélemény, hozzászólás?