Kovászos kenyér recept | Élesztő nélküli házi fehér kenyér | (English subs)

A házi kovászos kenyér a legfinomabb és legeredetibb dolog ami az asztalunkra kerülhet. Visszatekint a régmúlt időkbe, ahogy őseink és felmenőink készítettek a lehető legkevesebb alapanyagból igazi csodákat! Ilyen egyszerű de nagyszerű dolog a vadkovász segítségével készített házi kenyér is, amit ebben a videóban szeretnénk bemutatni nektek.

A mai modern ember életébe sajnos nehezen beilleszthető egy ilyen hosszú ideig tartó recept, mint ez is. De nem lehetetlen! Mint a mi példánk, és még sokan másoké is mutatja, kivitelezhető! Mi általában heti 1x sütünk kovászos kenyeret és ezt a hétvége alatt tesszük, mert akkor tudunk figyelni a folyamatokra és az időre is a hajtogatások között stb. A kovásszal készült receptek sajnos időt igényelnek, viszont, ha ráfordítjuk, akkor megéri a fáradozást!

Mi már majdnem egy éve kísérletezünk a kovásszal és a kovászos kenyér receptekkel és próbáljuk mindig finomítani a folyamatot.

A kovászos házi kenyér mindössze 3 hozzávalóból áll:
– liszt
– víz
– só
– természetesen a kovász is kell hozzá (de az is lisztből és vízből áll)

Nem csalás nem ámítás, a videóban láthatjátok az elkészítés menetét. Pár fontosabb dolog, amit itt még kifejtenénk:

1. Az autolizálás nagyon fontos része a folyamatnak, hiszen amikor a liszt és a víz keveréke „pihen”, akkor megváltozik a glutén szerkezete, ami puhítja a kenyér állagát. Ezért kihagyhatatlan szerepe van.

2. A sziromhajtogatás is fontos, hiszen így kerül „levegő” a kenyérbe, és ettől szintén levegősebb és szebb állagú lesz.

3. A rizsliszt azért jó a szakajtó beszórásához, mert az glutén mentes liszt, ellentétben a glutén tartalmú kenyérrel, tehát nem fog beleragadni emiatt!

4. A sütőbe ajánlott „vizet” tennünk, mert a kenyér a párás környezetben tud jól megkelni és megsülni.

5. A legnehezebb rész a sülés utáni várakozás, mi általában mindig éjszakára sütjük meg, és reggel vágjuk meg. Ha kihűlés előtt vágja meg valaki, még a tészta belül „tapadós” maradhat.

+1. A sütőt nem kell légkeverésre állítani, próbáltuk úgy is, de valamiért nem úgy az igazi. Végülis régen sem volt légkeverés a sütőkben és a kemencékben, lehet emiatt.

🌺 Támogass bennünket Patreonon! Nézd meg, miket adunk a cserébe hálánk jeléül: 🎁
https://www.patreon.com/ketvilagkozt

#kovászoskenyér #élesztőnélkül #házikenyér

Vélemény, hozzászólás?