Recept

Meggybor készítése házilag | Házi meggybor recept, ami tuti sikert arat majd

A gyömülcsborok közül számunkra a házi meggybor a legnagyobb kedvenc. Sajnos ugyan saját meggyfánk nincsen, de ha lenne, akkor tuti hogy nagyobb mennyiségben is belevágnánk a „gyártásába”, viszont így csak a vásárolt „bolti” fagyasztott meggyre hagyatkozva ismételjük meg évről-évre ezt a receptet, és még így is fenomenálisan finom bort tudunk készíteni belőle. Bele sem merünk gondolni, milyen jó lehet frissen szedett meggyből készíteni, na de majd egy napon reméljük ezt is megérjük. 🙂

Házi meggybor recept:

6 kg meggy – mi mag nélkül szoktuk (lehet fagyasztottan vásárolt is)
6 l szobahőmérsékletű víz
3 kg kristálycukor (+ 0.5 kg, szükség esetén)
5 g borélesztő
3 kk citromsav

A meggybor készítését a videóban láthatjátok lépésről-lépésre, nem nagy ördöngősség, viszont pár borkészítéshez hasznos eszközbe érdemes beruházni, ha jó eredményt szeretnétek elérni.

Eszközök amiket használtunk:
– 15-20 literes műanyag tárolóedény
– 2 db 5 literes üveg demizson
– 1 m hosszú műanyag cső
– sűrű lyukú szita
– műanyag tölcsér
– 2 db kotyogó
– mustmérő
– krumplinyomó

További pár tipp még:

– Sokan ajánlák azt, hogy a gyömülcsborok készítésénél érdemes fagyasztott alapanyaggal kezdeni a folyamatot, hogy a gyümölcs szerkezete ez által már kissé roncsolt állapottal indul, azaz hamarabb elkezd lebomlani. Tehát ha saját friss gyümölcsöd is van, akkor is előfordulhat, hogy előtte lefagyasztod és úgy állsz neki.

-A meggyek áttörése jobb ha krumplinyomóval történik, semmint botmixerrel stb, nem az a cél h minél kisebb darabokra törjük, hanem h jól átzúzzuk. Nem érdemes pürésíteni a gyömölcsöt, mert nem lesz olyan igazán tiszta a borotok a legvégén.

– Amikor a cukrot hozzákeveritek az áttört meggyhez, még azzal segíthetitek a folyamatot, hogy a cukrot előtte feloldjátok a vízben, tehát pl a receptben szereplő 6 liter vízből mondjuk másfél litert felforraltok, és azzal feloldjátok a 3 kg cukrot, és ha kicsit elhűlt, úgy öntitek az áttört meggyhez.

– Palackozásnál mindig tiszta, kiforrázott és visszahűtött üvegekbe töltsétek a bort, nehogy megromoljon. Érdemes minél jobban teletölteni az üvegeket.

Egészségetekre, reméljük sokan elkészítitek majd ezt a fincsi receptet, megéri kipróbálni!

#meggybor #házibor #recept

teljes filmek magyarul

Recent Posts

Maximizing Miles: How to Pick the BEST Airline Credit Card

Here's what you should consider before applying for an airline cobranded credit card

34 perc ago

Online Education Increasing in Utah Classrooms

(KUTV) Utah classrooms saw a big push this year to increase online learning €“ and…

35 perc ago

Character Formation in Online Education – Chapter 4: Taking Online Classroom Technology

Buy Character Formation in Online Education direct from Zondervan: http://bit.ly/1BKxkvs Character Formation in Online Education…

35 perc ago

Quality Online Education is More Important Than Ever

The COVID-19 pandemic brought extraordinary change to educators and learners. The ubiquity of virtual learning…

35 perc ago