A szörphöz lehetőleg használjunk tiszta, szép, nem összetört málnát, mivel nem ajánlatos készítés előtt megmosni. Mosáskor ugyanis összetörhetnek, összeeshetnek a szemek, így az arányokat nehéz lesz betartani.
1. A szép tiszta málnát visszamérjük literben, ügyelve, hogy ne törjük össze a szemeket.
2. Ha már ismerjük a málna mennyiségét (térfogatát literben), villával, kézzel vagy rozsdamentes krumplitörővel szétpasszírozzuk.
3. Hideg vizet adunk hozzá: minden liter málnához 6dl vizet, majd jól elkeverjük.
4. Tartósítószert (nátrium benzoátot) adunk hozzá. Szalicilt nem ajánlom, mert csípős ízt ad a szörpnek. Minden liter málnához majdnem 1g tartósítószert számolunk (én például 9 literhez 7 gramm tartósítószert használtam).
5. A tartósítószert alaposan elkeverjük, majd a kapott szörp alapot minimum 12 órára hűvös helyre vagy hűtőbe pihentetni tesszük. Ha lehetséges néha felkavarjuk.
6. Pihentetés után tülkendőn leszűrjük. Erősen préselni nem ildomos, inkább hagyjuk lecsöpögni.
7. A kapott leszűrt levet literben visszamérjük, majd cukrot adagolunk hozzá. Minden liter léhez 1kg cukrot számoljunk.
8. A cukrot addig kevergessük, míg teljesen feloldódik és a felszínről is eltűnik a cukorhab.
9. Csak ekkor adjunk hozzá literenként 8g citromsavat, majd ezt is alaposan keverjük el.
10. Tiszta üvegekbe töltsük. A kupakokat lezárás előtt, ha módunkban áll, áztassuk fertőtlenítő keverékbe. 2 liter vízben egy kis tasak tartósítószert (nátrium benzoát) oldjunk fel, majd ebben áztassuk a kupakot néhány percig. A vízből kiszedett kupakokat törlés vagy szárítás nélkül csavarjuk a megtöltött üvegekre.
11. Fogyasszuk jó egészséggel! Évekig eltartható (de nem lesz rá szükség 😄). 1 a 7-hez keverési aránnyal ajánlom fogyasztani, de persze ízlés szerint keverhető.