Recept:
1000 g liszt
400 vaj
100 g porcukor
20 g élesztő
20 g só
300 ml tej
2 db tojássárgája
Kb 1 dl langyos tejben elkeverjük a porcukor és az élesztőt. Nem kell felfuttatni. A liszthez hozzáadjuk a sót, elmorzsoljuk a vajjal. Ha ez kész, hozzáadjuk a tojássárgáját, az élesztős tejet és a maradék hideg tejet. Összeállítjuk a tésztát, és 28 dkg-os darabokra osztjuk, hűtőben pihentetjük. Addig elkészítjük a tölteléket.
Töltelék:
50 dkg dió vagy mák
25 dkg kristálycukor
2 dl víz
5 dkg méz
mazsola
narancshéj
darabolt csokoládé
citromhéj
fahéj
szegfűszeg
A vízből és cukorból szirupot készítünk, ezt ráöntjük az ízesítőkkel elkevert olajosmagra és összekeverjük, kihűtjük. Ha kihűlt, 28 dkg-os „darabokat” mérünk.
Összeállítás:
Ha pihent a tészta, szögletesre nyújtjuk, és elegyengetjük rajta a tölteléket. Két oldalt behajtjuk, feltekerjük. Tojássárgájával lekenjük, hűtőben hűtjük. Ha megszikkadt a tojássárgája, lekenjük tojásfehérjével és szoba hőmérsékleten szikkasztjuk. Ettől a folyamattól lesz márványos a bejgli. A sütést 170 fokos sütőben kezdjük, sütés előtt megszúrkáljuk a bejgli oldalát. Ha szükséges, lejjebb lehet venni a hőfokot.