Recept: Sztrapacska – HD

Hozzávalók:

– 0,5 kg krumpli
– 0.5 kg liszt
– juhtúró vagy tehéntúró
– tejföl
– tepertő
– só
– zsír

A sztrapacska eredetileg a szegények étele volt, hiszen nem volt mindig hús a háznál, ehelyett csináltak sztrapacskát, mert olcsó volt, és mindig volt otthon krumpli és liszt. Ehhez pedig szinte csak ezek kellenek.

Először megpucoljuk a krumplit, majd lereszeljük. Hozzáadjuk a sót és a lisztet, majd az egészet összekeverjük. Hogy pontosan mennyi liszt kerüljön bele, az attól függ, hogy mennyi levet ereszt a reszelt krumpli, minél többet, annál több liszt kell bele, hogy felvegye a nedvességet. Akkor jó, ha már viszonylag kemény a keverék, de csak annyira kemény, hogy még bele lehessen szaggatni a vízbe. Előfordul, hogy a forró vizbe kerülve szétfő, ilyenkor adjunk még hozzá lisztet, és keverjük keményebbre.

A forrásban lévő vízbe is tegyünk sót, és ha van, akkor sertészsírt, ha nincs, akkor elég az étolaj is, de az íze akkor a legjobb, ha zsír van a vízben olaj helyett. Szaggassuk bele a vízbe a sztrapacskát, és ahogy feljön a víz tetejére, már kész is van, ki lehet szedni. Főzés közben viszont folyamatosan kevergessük, nehogy leragadjon a fazék aljára.

Ha kiszedtük, akkor már csak az ízesítés van hátra. A klasszikus sztrapacskát persze juhtúróval keverjük össze, és egy kis tejfölt is teszünk a tetejére, de aki szereti, az tehet még az egész tetejére tepertőt, vagy juhtúró helyett használhat tehéntúrót, esetleg káposztát.

Vélemény, hozzászólás?