Hozzávalók:
– 0,5 kg krumpli
– 0.5 kg liszt
– juhtúró vagy tehéntúró
– tejföl
– tepertő
– só
– zsír
A sztrapacska eredetileg a szegények étele volt, hiszen nem volt mindig hús a háznál, ehelyett csináltak sztrapacskát, mert olcsó volt, és mindig volt otthon krumpli és liszt. Ehhez pedig szinte csak ezek kellenek.
Először megpucoljuk a krumplit, majd lereszeljük. Hozzáadjuk a sót és a lisztet, majd az egészet összekeverjük. Hogy pontosan mennyi liszt kerüljön bele, az attól függ, hogy mennyi levet ereszt a reszelt krumpli, minél többet, annál több liszt kell bele, hogy felvegye a nedvességet. Akkor jó, ha már viszonylag kemény a keverék, de csak annyira kemény, hogy még bele lehessen szaggatni a vízbe. Előfordul, hogy a forró vizbe kerülve szétfő, ilyenkor adjunk még hozzá lisztet, és keverjük keményebbre.
A forrásban lévő vízbe is tegyünk sót, és ha van, akkor sertészsírt, ha nincs, akkor elég az étolaj is, de az íze akkor a legjobb, ha zsír van a vízben olaj helyett. Szaggassuk bele a vízbe a sztrapacskát, és ahogy feljön a víz tetejére, már kész is van, ki lehet szedni. Főzés közben viszont folyamatosan kevergessük, nehogy leragadjon a fazék aljára.
Ha kiszedtük, akkor már csak az ízesítés van hátra. A klasszikus sztrapacskát persze juhtúróval keverjük össze, és egy kis tejfölt is teszünk a tetejére, de aki szereti, az tehet még az egész tetejére tepertőt, vagy juhtúró helyett használhat tehéntúrót, esetleg káposztát.
Ha baj van a Kaland öbölben, a Mancs őrjárat ott van, hogy minden helyzetben segítsen!…
Step inside the little-known world of insurance subrogation, where insurance companies recover their losses—even when…
Vinay Prasad, MD MPH; Physician & Professor Hematologist/ Oncologist Professor of Epidemiology, Biostatistics and Medicine…
Get my premium merch here: https://www.shopbountyhunterd.com This woman thought she could outsmart the system with…
What if your insurance could pay you back? With a captive insurance company, unused premiums…
New reports from Maryland Insurance Administration and U.S. Senate document accelerating rate of homeowners being…