A karácsonyi asztalról nem hiányozhat a klasszikus sütemény, a bejgli. A videóban egy több évtizede bevált receptet mutatunk be. A töltelék ízlés szerint lehet mákos vagy diós. Aki újítani szeretne kipróbálhatja kakaóval is.
Hozzávalók:
Tészta:
600 gramm liszt
250 gramm vaj vagy margarin
1 egész tojás
1 tojássárgája
(+ 1 tojássárgája a tetejéhez)
1 dl tejföl
1 csipet só
kevés tej és cukor az élesztőhöz
40 gramm élesztő
Diós töltelék:
250 gramm cukrot felfőzünk 3 dl vízben, majd miután lehúztuk a tűzről belekeverjük a 300 gramm diót.
Mákos töltelék:
3 dl tejben felfőzzük a 200 gramm cukrot és a 400 gramm mákot.
A lisztet összedolgozzuk a vajjal. Ehhez használhatunk gépi segítséget, de a végén érdemes kézzel is átgyúrni.
Ezt követően hozzáadjuk a tojást, a sót, a tejfölt és a langyos cukros tejben felfuttatott élesztőt.
Miután összedolgoztuk a hozzávalókat, a gyúródeszkán átgyúrjuk és négy egyenlő részre osztjuk.
A négy cipót (miután mindet még egyszer átgyúrtuk) 15 percig pihentetjük.
A pihentetés után vékonyra elnyújtjuk és egyenletesen megkenjük a kihűlt töltelékkel, majd feltekerjük.
Újabb tíz percig pihentetjük. Ezután megkenjük tojássárgájával és megszurkáljuk. További tíz percet pihentetjük. Ha lejárt az idő, újból megkenjük tojássárgájával.
Forró (kb. 200 fokos) sütőben húsz perc alatt szép barnára sül.
Ha elégedettek vagyunk a színével, akkor egy hústű segítségével ellenőrizhetjük, hogy megsült-e a tészta. Ha nem ragad rá a tűre, kivehetjük a sütőből.
Sok sikert és kellemes ünnepeket!
Zene: Jingle Punks – First Noel
#karácsony
#bejgli
#beigli