Sütőtök krémleves recept

1 kg sonkatök
20 dkg burgonya
2 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
80 g bacon vagy sonka (szeletelt)
4 ek olívaolaj
1 dl száraz fehérbor (Polgár Pincészet)
4 dl főzőtejszín
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
szerecsendió ízlés szerint (frissen őrölt)
1 l víz (forró)

Elkészítés

A tököt meghámozzuk, kimagozzuk, és a húsát felkockázzuk.
A burgonyát is megtisztítjuk, ezt is felkockázzuk.
A vörös és fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
Az olajat felforrósítjuk, a vörös és fokhagymát megpirítjuk.
A zsiradékba dobjuk a sütőtököt, burgonyát.
Beleöntjük a bort, erős lángon pörköljük kb. 4-5 percig.
Felöntjük 2 l forró vízzel, beledobjuk a zöldség vagy leveskockát, ízlés szerint sózzuk, és puhára főzzük.
Ezalatt a vékonyra szelt bacont/sonkát egy serpenyőben olajon vagy zsíron megpirítjuk.
A levest botmixerrel, vagy turmix géppel pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt, újból összeforraljuk.
Ízlés szerint sózhatjuk, borsozhatjuk még.
Frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk.
Tálaláskor a tetejére reszelt sajtot, sült bacont/sonkát/vagy píritott tökmagot szórunk.

Vélemény, hozzászólás?