Tafelspitz recept

Ferenc József kedvelte az egyszerű ételeket. Egyik kedvence volt a Tafelspitz azaz tányérhús, melynek elkészítése valóban egyszerű ám a végeredmény igazán felséges. A jó hozzávalókon kívül már csak türelemre lesz szükségünk, hiszen az étel 3-4 óráig is készülhet.

Hozzávalók:
4 darab velőscsont
1,5 kiló marhafartő vagy marhaszegy
3-4 darab répa
4-5 db fehérrépa
1 darab kisebb zellergumó
1 darab vöröshagyma
1 darab póréhagyma
10 darab egész feketebors
5 darab egész szegfűbors

Elkészítés:
A velőscsontokat alapos átmosás után forró vízbe tesszük pár percig, majd ismét átmossuk. A zöldségeket, megpucoljuk (kivéve a hagymát, az alaposan megmossuk) és nagyobb darabokra vágjuk. Egy nagy lábas aljába helyezzük az előkészített velőscsontokat, majd ráhelyezzük a zöldségeket és hideg vizet adunk hozzá annyit, ami bőven ellepi. Ezután lassú tűzön forrásig melegítjük. A húst megtisztítjuk, eltávolítjuk a felesleges részeket, ám a zsírréteget rajta hagyjuk. A levesalapba helyezzük lehetőleg a zöldségek alá, hozzáadjuk a fekete- és a szegfűborsot és ízlés szerint sózzuk, ezután lassú tűzön főzzük kb. 2-3 órán keresztül. Az elfőtt levet folyamatosan pótoljuk. Ha a hús már puha és omlós (egy villával ellenőrizhetjük), akkor az étel elkészült. A húst szeletekre vágjuk, a levest pedig leszűrjük. A levesben főtt zöldségekkel díszítjük, majd a leves levével leöntve tálaljuk. Köretként készíthetünk hozzá petrezselymes krumplit, krumplipürét, különböző mártásokat, salátákat.

Vélemény, hozzászólás?