Szeretnék nektek bemutatni egy olyan vizes zsemle receptet, melynek mind az összetétele, mind az elkészítése nagyon egyszerű, az eredmény pedig nagyon finom, cserepes héjú, puha bélzetű. Mindenkinek szeretettel ajánlom a recept kipróbálását, akár kezdőknek is!
TangZhong összetétel:
BL55 Finomliszt: 33g
Víz: 165ml
Főtészta összetétel:
BL55 Finomliszt: 600g
Élesztő: 30g
Só: 15g
Cukor: 4g
Víz: 270ml
TangZhong: teljes mennyiség
Vaj/Margarin: 30g
Az elkészítés menete:
1. TangZhong elkészítése: a liszt és a víz összefőzése/összemelegítése 2-3 percen át, majd az egyveleg szobahőmérsékletűre hűtése
2. Tészta dagasztása a zsiradék utólagos hozzáadásával
3. Tészta érés: 45 perc
4. Tészta osztása 10 x 105g súlyra, majd az így kapott tészták gömbölyítése, sütőlemezre helyezésük, letakarásuk.
5. Kelesztés: 50-70 perc
6. Közvetlen a sütés előtt vízzel való lespriccelésük/átkenésük
7. Sütés: 220C°-ra előmelegített gőzzel telített légterű sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal csökkenteni 200C°-ra és így sütni 18-21 percig légkeveréses sütési módban. A gőzképző eszköz 12 perc után eltávolítandó!
8. Sütés után közvetlen át kell spriccelni vízzel