Vizes Zsemle recept házilag (TangZhong eljárással) – Gábor a Házi Pék

Szeretnék nektek bemutatni egy olyan vizes zsemle receptet, melynek mind az összetétele, mind az elkészítése nagyon egyszerű, az eredmény pedig nagyon finom, cserepes héjú, puha bélzetű. Mindenkinek szeretettel ajánlom a recept kipróbálását, akár kezdőknek is!

TangZhong összetétel:
BL55 Finomliszt: 33g
Víz: 165ml

Főtészta összetétel:
BL55 Finomliszt: 600g
Élesztő: 30g
Só: 15g
Cukor: 4g
Víz: 270ml
TangZhong: teljes mennyiség
Vaj/Margarin: 30g

Az elkészítés menete:
1. TangZhong elkészítése: a liszt és a víz összefőzése/összemelegítése 2-3 percen át, majd az egyveleg szobahőmérsékletűre hűtése
2. Tészta dagasztása a zsiradék utólagos hozzáadásával
3. Tészta érés: 45 perc
4. Tészta osztása 10 x 105g súlyra, majd az így kapott tészták gömbölyítése, sütőlemezre helyezésük, letakarásuk.
5. Kelesztés: 50-70 perc
6. Közvetlen a sütés előtt vízzel való lespriccelésük/átkenésük
7. Sütés: 220C°-ra előmelegített gőzzel telített légterű sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal csökkenteni 200C°-ra és így sütni 18-21 percig légkeveréses sütési módban. A gőzképző eszköz 12 perc után eltávolítandó!
8. Sütés után közvetlen át kell spriccelni vízzel

Vélemény, hozzászólás?