Csempéssz zöldségeket ételeidbe minél változatosabb módon, és készítsd el ezt a remek zöldséges pitét, amely melegen vacsorára, de akár hidegen, reggelire is fogyasztható!
Hozzávalók:
Pitetészta
25 dkg liszt
15 dkg vaj
1 tojás,
1 ek. víz
1 kk. só
1 kk. cukor
Töltelék
2 kisebb cukkini
2 sárgarépa
2 burgonya
1 szál újhagyma
Öntet
4 tojás
3 dl zsíros tejszín
10 dkg sajt
A hozzávalókból tésztát gyúrunk. Figyeljünk rá, hogy ne dolgozzunk vele túl sokáig, hiszen a vaj gyorsan olvad, amitől a tésztánk nehezen kezelhetővé válik. Ha a pite alapja összeállt, kézzel nyomkodjuk bele a sütőformába. Nem szükséges kinyújtani, kézzel is tökéletesen el tudjuk oszlatni a pitetálban. Ezután kétféleképpen folytathatjuk a műveletet. Elősüthetjük a tésztát, de akkor mindenképpen valamilyen súlyt kell használnunk, hogy ne levegősödjön fel. Süthetjük azonban együtt a töltelékkel is, ekkor alaposan szurkáljuk meg a tésztát egy villával.
A cukkiniket, a sárgarépát és a burgonyákat szeleteljük vékony, hosszú darabokra, és rendezzük őket szép kör alakba a tésztán. Először a cukkinivel kezdjük, az lesz a sorvezető, majd tegyük közé a többi zöldségből vágott vékony szálakat. (A cukkínit zöldséggyaluval, a sárgarépát pedig zöldséghámozóval lehet szép vékony csíkokra vágni.) Végül az apróra vágott újhagymát is szórjuk a zöldségek közé. Az ételt az öntettel fejezzük be. Először pici sóval habosra verjük a tojásokat, amiben jól elkeverjük a tejszínt és a lereszelt sajtot is. Ezzel öntözzük meg a pitét. Figyeljünk, hogy mindenhová jusson belőle. Ezután mehet is a sütőbe, ahol 180 fokon 20-25 perc alatt a zöldségek megpuhulnak, a tejszínes-tojásos keverék pedig rezgőssé válik.