Egy könnyen és gyorsan elkészíthetô PKU-s receptet hoztam el ma Nektek.
Ilyen és hasonló PKU-s recepteket a Morzsacsaták oldalon találhatnak az érdeklődők. https://www.facebook.com/morzsacsatak/
Itt tudnak tájékozódni és információt cserélni a PKU-ban érintettek és családtagjaik. Az oldal működését a Nestlé Hungária Kft. támogatja.
Magyarországon néhány száz embert érint a fenilketonúria (PhenylKetonUria), ami egy recesszíven öröklődő genetikai anyagcserezavar. Azt, hogy egy fenilketonúriás beteg szervezete mennyi fenil-alanint tud feldolgozni, a fenil-alanin-tolerancia határozza meg, ez alapján tudják az őt kezelő egészségügyi szakemberek beállítani a pontosan kiszámított, egész életen át követendő fenil-alanin-szegény diétát. A megfelelő testi és szellemi fejlődés érdekében nagyon pontosan ki kell számolni a napi bevitt táplálék fenil-alanin tartalmát.
A fenilketonúriásoknak tilos állati eredetű fehérje forrásokat (húst, húsféléket, halat, tejet és tejtermékeket, tojást) fogyasztaniuk, valamint gabonából készült termékeket (pl. kenyér, száraztészta, liszt, stb.), hüvelyeseket (pl. szárazbab, borsó, szója, stb.), és olajos magvakat (mák, dió, mandula, mogyoró, stb.) enni, hiszen ezek is fenil-alaninban gazdag alapanyagok. Ezen kívül, mivel az aszpartám fenil-alanint tartalmaz, ezért a vele édesített termékek sem fogyaszthatók. Vannak olyan élelmiszerek, melyek számítással fogyaszthatók. Ilyenek a gyümölcsök, zöldségek, fehérjeszegény élelmiszerek (pl.: fehérje szegény rizs, lisztkeverék, tej, stb.), és vannak melyek korlátlanul fogyaszthatók. Ebbe a csoportba tartoznak a zsiradékok (vaj, margarin, zsírok, olajok), lekvárok, jam-ek, gyümölcszselék, gyümölcskocsonyák, vizes jégkrémek, üdítőitalok. Esszenciális aminosavak nélkül nem lehet élni, ezért a fenilketonúriásoknak fenil-alanin-mentes fehérjepótló termékek segítségével kell kiegészíteniük étrendjüket és egyes vitaminok, illetve ásványi anyagok pótlásáról sem szabad megfeledkezniük (pl. kalcium és B-12 vitamint).
Zöldséges Rizottó hozzávalók:
– 2 tk olaj
– 1 pritamin paprika
– 1 cukkini
– 1 fej hagyma
– 100 g alacsony fehérje tartalmú rizs
– 400 ml zöldség alaplé
-fokhagyma
– fûszerek: só, bors, gyömbér, kurkuma
Elkészítés:
1. Hevítsük fel az olajat.
2. Dobjuk bele a paprikát, hagymát, fokhagymát és a cukkinit, fôzzük puhára.
3. Majd adjunk hozzá egy kevés gyömbér fûszerport, vagy friss reszelt gyömbért és kurkumát.
4. Adjuk hozzá a répát és fôzzük további két percig.
5. Adjuk hozzá a rizst és az alaplét, majd fedjük le és 20 perc alatt fôzzük készre.
100g ételben van: 60kcal, 0,8g fehérje, 26mg fenil-alanin